googleadservices

Vi bruker cookies i likhet med de fleste andre nettsider. Ved å bruke nettsiden vår,godkjenner du at vi samler data gjennom cookies.X

Antall registrerte selskaper
  • 2
  • 5
  • 4
  • 2
  • 3

Registrere forskuddsskatt og moms – raskt og enkeltRegistrere forskuddsskatt for å drive virksomhet

Uansett om det handler om en oppstartsbedrift, aksjeselskap eller en utenlandsk aktør, gjelder samme regler. Alle som er selvstendig næringsdrivende, må betale forskuddsskatt. Grunnlaget for innføring av forskuddsskatt er å unngå at virksomheter går på en skattesmell. Forskuddsskatt beregnes ut fra en estimert omsetning og betales fire ganger i året.

At man er registrert for forskuddsskatt er en slags forsikring, både for en selv og kundene. Alle må betale skatt og ved å betale forskuddsskatt forsikrer man i større grad at selskapet ikke står i fare for å gå økonomisk til grunne som et resultat av et uventet skatteoppgjør.

Hva er forskuddsskatt?

Forskuddsskatt er bedrifters utgave av forskuddstrekk. Helt enkelt legges det opp til en viss skattetrekksprosent gjennom hele året istedenfor at all skatt skal trekkes på en gang. Dette skaper en større balanse i regnskapet, samtidig som man unngår faren for å få seg en ødeleggende overraskelse når skatteoppgjøret kommer. Når man skal starte eget firma, uansett om det er et ENK eller AS, er det utrolig mange ting å tenke på, og det er lett at man glemmer bort noe. Ved å betale forskuddsskatt kan man i det minste være sikker på at man får påminnelser om skatt fire ganger i året.

Merk at det kan lønne seg å være pessimistisk/realistisk når man skal oppgi estimert omsetning som forskuddsskatt skal beregnes ut fra. Grunnen til dette er naturligvis at det minsker sjanser for å gå på en uventet smell når man skal betale skatten.

Hva er moms?

Moms, eller merverdiavgift, er en avgift som betales til staten ved kjøp og salg av varer og tjenester. Moms kalles også ofte MVA, som er en forkortelse for merverdiavgift.

Ulike varer og tjenester har ulike satser for moms. Den aller mest kjente momssatsen er 25%, også kalt den generelle momssatsen, og denne gjelder for de aller fleste varer som man vanligvis handler i butikk, som for eksempel klær. Andre satser er for eksempel 15% som gjelder for næringsmidler. Hvis du er usikker på hvilke momssatser som gjelder, finnes det flere nettsider som tilbyr mva kalkulatorer som regner ut momsen for alle varer og tjenester.

Når man driver et firma, må man forholde seg til inngående og utgående moms. Dette innebærer at man skal betale moms på de aller fleste inntektene og få tilbake moms på de aller fleste utgiftene. Momsoppgjøret skjer fire ganger i året, og hvis man driver et aksjeselskap går denne prosessen ofte gjennom regnskapsføreren. For å bli registrert i mvaregistrert, må virksomheten ha oppnådd en omsetning på 50 000 kr.

Det er ikke alltid at skatter og avgifter er så lett å forstå, og det er mye å sette seg inn i. Når man ønsker å starte egen bedrift har man som regel veldig mange ting å tenke på, og det kan ofte lønne seg å enten hyre inn en agent som er ekspert på området eller benytte seg av tjenestene til en regnskapsfører når det kommer til alle de statlige kravene som gjelder. Det er viktig å gjøre alt riktig fra første stund, og det er vel verdt pengene så lenge man kan være sikker på at alt blir utført som det skal. 

Registrer mva
image
Malin Soderstrom  618 visninger
senest oppdatert: 10/07/2018 10:38 PM
businessman11