googleadservices

Vi bruker cookies i likhet med de fleste andre nettsider. Ved å bruke nettsiden vår,godkjenner du at vi samler data gjennom cookies.X

Antall registrerte selskaper
  • 2
  • 6
  • 3
  • 2
  • 7

Moms og forskuddsskatt – 8 ting du bør vite omForskuddsskatt og moms er to faktorer som fort dukker opp når man planlegger å registrere enkeltmannsforetak og andre former for organisasjoner eller selskap. Det er mye å sette seg inn i, og veldig mange velger å overlate oppgaver som har med dette å gjøre til en regnskapsfører. Allikevel kan det være nyttig å vite det helt grunnleggende om moms, eller merverdiavgift, og forskuddsskatt, og her er 8 ting du helst bør vite om når du skal starte eget firma.

 

1.      Forskuddsskatt betyr at man betaler skatt så fort inntekten oppstår. Forskuddsskatt beregnes ut fra forventet overskudd i foretaket.

  1. Det spiller ingen rolle om du har valgt å etablere enkeltmannsforetak, aksjeselskap eller samvirkelag, alle som driver næringsvirksomhet i Norge skal betale forskuddsskatt.
  2. Hvor mange ganger i året man skal betale forskuddsskatt, avhenger av type foretak.

4.      Du skal betale forskuddsskatt dersom du skal starte enkeltmannsforetak, delta i et ansvarlig selskap eller har inntekter og formue som ikke er trekkpliktig. Alle enkeltmannsforetak og ansvarlige selskap skal derfor melde inn forventet overskudd og underskudd til Skatteetaten.

 

5.      Moms, eller merverdiavgift, forkortet mva, er en avgiftsplikt som gjelder for all handel i Norge. Som foretak kan man registrere seg i mvaregisteret og få fradrag for all moms man har betalt for varer og tjenester. Et foretak som er registrert i momsregistreret må også betale moms for de aller fleste fakturerte varer og tjenester.

 

               6.      Ved jevne mellomrom skal foretak som er momsregistrert levere inn deklarasjon, også kalt momsoppgjør, der                 inngående og utgående moms er bokført. Ut fra dette vil skatteetaten avgjøre om foretaket skal betale eller få                 tilbakebetalt moms for den gitte perioden. Inngående moms er merverdiavgift fra alt innkjøp, og utgående moms er                 merverdiavgift fra alt man har fakturert.

 

                7.      Som regel blir ikke merverdiavgift en kostnad, ettersom man som næringsdrivende også må betale mva på alle innkjøp                 og denne får man fradrag for.

 

                8.      Et foretak må ha oppnådd en omsetning på 50 000 kr. eksklusiv moms for å kunne bli registrert i mvaregisteret.

 

MVA - Respekt for Statens lover og regler

Alle Statens lover og regler kan føles svært overveldende for en som nettopp har startet eget firma. Spesielt gjelder dette skatter og avgifter, og det er lett å miste motet når forpliktelsene hoper seg opp. Men fortvil ikke, det finnes råd. Og hva du enn gjør, ikke prøv å snike deg unna de lovene og reglene som gjelder. Hold hodet kaldt, og prøv å ta til deg så mye kunnskap du klarer rundt det økonomiske aspektet av foretaket ditt. Hvis du kjenner at det blir for mye, kan du enkelt kontakte noen som er eksperter på området og som gledelig vil ta over jobben for deg. Du skal vite at du er langt fra den første som har valgt å delegere bort dette ansvaret. 

Registrer mva
image
Malin Soderstrom  1053 visninger
senest oppdatert: 14/07/2018 2:55 PM
businessman11